Gyakori kérdések

Fáj-e a röntgen?

Nem. Sem a röntgen-, sem a CT-felvétel nem okoz semmilyen fájdalmat. A legtöbb felvétel ráadásul pár perc alatt kivitelezhető.

Káros-e a röntgen?

A röntgenfelvétel ólomkötény használata mellett történik, így ártalmatlan. Mindazonáltal a várandós anyukáknak, amennyiben nem sürgős esetről van szó, érdemes későbbre halasztaniuk a felvételkészítést.

Fáj-e a CT?

Nem, a CT-felvétel a röntgenhez hasonlóan teljesen fájdalommentes.

Káros-e a CT?

A CT-felvétel ólomkötény használata mellett történik, így abszolút biztonságos.

Várandós anyukák vállalkozhatnak röntgenfelvételre?

Bár a felvételek a maximális biztonsági előírásoknak megfelelően zajlanak, a várandós anyukák, főleg a terhesség első harmadában, jobb, ha későbbre halasztják a röntgenfelvételt.

Hogyan kezeljük a félénk, ijedős vagy szeleburdi gyerkekeket?

A legtöbb kisgyerek, bár eleinte megszeppen a szokatlan környezettől, végül izgalmasnak találja, hogy olyan „felnőtt” kalandon kell átesnie, mint a röntgen- vagy CT-felvétel. Munkatársaink hozzáértő segítségével az apróságok szinte mindig mosolyogva és élményeiktől eltelve távoznak a laborból.
Időnként előfordul, hogy a kicsi túlságosan megijed a számára különleges helyzettől.

Tapasztalatunk szerint sokat segíthet, ha a szülő természetes szavakkal, egy-két mondattal felkészíti gyermekét arra, mi fog vele történni, és akár a váróban játékosan elpróbálják, milyen az, amikor egy helyben kell maradni pár percig. Kollégáink azonban arra figyelmeztetnek, hogy ha előzőleg túlságosan nagy felhajtást csinálunk a felvételkészítésből, azzal többet árthatunk, mint használunk: a gyermek a megnyugtatónak szánt, sokszor megismételt szavakból esetleg azt szűri le, hogy itt valami félelmetes esemény fog bekövetkezni, ha már a felnőttek annyit emlegetik.

Ha gyermeke élénk, szeleburdi, és félő, hogy nem fog tudni mozdulatlanul ülni pár percen át, érdemes a felvétel előtt egy kis mozgással levezetni az energiáit, és olyan időpontot kiválasztani, amelyikben a legnyugodtabb szokott lenni a gyermek. Vannak, akik délelőtt aktívabbak, vannak, akik a nap második felében.

Várandós anyukák vállalkozhatnak CT-felvételre?

Ahogy a röntgen esetében is, a CT-felvételek is teljességgel ártalmatlanok. Ám a várandósság első harmadában ez esetben is érdemes halasztani, hiszen a magzat védelme a legfontosabb szempont!

Mennyi ideig tartanak a felvételek?

Az egyes röntgentípusoknál megjelöltük, mennyi ideig tart egy felvétel. Az átlagtól azonban helyenként lehetnek eltérések, bár tapasztalataink szerint ritkán húzódik el a felvétel. Élénk, ijedős vagy nehezebben kezelhető gyermekek esetén maguk a kis páciensek hosszabbíthatják meg az időtartamot.
A CT-felvételek átlagos ideje fél perc.

Biztos minden kiderül a felvételekről?

A felvételek rengeteget elárulnak a tapasztalt szakorvosnak, ám sok esetben nem csak a felvételek döntőek egy kezelés, műtét vagy a fogszabályozó készülék típusának meghatározásához.

Káros-e a CT?

A CT-felvétel ólomkötény használata mellett történik, így abszolút biztonságos.

Melyik jobb: a kétdimenziós vagy a háromdimenziós felvétel?

Ebben mindig az illetékes fogszakorvos dönt. Bizonyos kezelésekhez a legegyszerűbb kétdimenziós felvételek is elegendők, más esetekben a szakorvosnak pontos és részletes ismeretekre van szüksége ahhoz, hogy felállíthassa a diagnózist, és a legbiztonságosabb eljárást alkalmazza. Az implantációs eljárásoknál az állkapocs csontszerkezetéről háromdimenziós képet kell készíteni, hogy az orvos már a műtét előtt megbizonyosodjon arról, hova és hogyan kell beültetni a műgyökérrészt. A 3 dimenzós CT-felvételekre alkalmas berendezések feltalálása előtt az orvosok csak kétdimenziós kép alapján mérlegelhették a lehetőségeket, és sajnos sokszor csak műtét közben derült ki, hogy a páciens csontállománya nem ideális a beültetéshez.

Mit kell tennem a felvételekkel?

A legközelebbi találkozásuknál, kérjük, adja át kezelőorvosának! A legtöbbször a felvétel bekerül a többi lelet közé, hogy ha a jövőbeli kezelések során szükség lenne rá, azonnal a fogszakorvos rendelkezésére álljon. Ritkábban előfordulhat, hogy a kezelés végén az orvosa visszaadja Önnek a felvételt. Azt javasoljuk, hogy pár évig mindenképpen őrizze meg.

Hogyan zajlik a bejelentkezés?

A bejelentkezés két legegyszerűbb módja a telefonos és elektronikus bejelentkezés.

Telefon: 06-1-273-00-12

Elektronikus bejelentkezéshez kattintson ide: