3D CT

Fogászati felvétel? Kényelmes, gyors, egyszerű!

Fogászati felvétel? Kényelmes, gyors, egyszerű! Az Uniklinik Fogászati Központ tőszomszédságában működik fogászati röntgenlaborunk, amely a legmodernebb eszközparkkal és készséges személyzettel várja Önt. A kényelmes váróban nagyképernyős tévé és magazinok gondoskodnak róla, hogy az esetleges várakozás perceit kellemesen töltse. A felvételek túlnyomó többsége 10 percen belül elkészül, az adminisztrációval együtt maximum 20 perccel érdemes számolnia.

A CBCT új dimenziót nyitott a képalkotásban

Az Egyesült Államokban készített Gendex Cone Beam CT képalkotó berendezés 3 dimenziós felvételt készít a páciens állcsontjairól. A hagyományos panorámafelvétellel szemben itt tehát a csontszövet minden dimenzióját tanulmányozni tudja a kezelőorvos. A 3 dimenziós felvétel nagyságrendekkel több információval szolgál: az implantációra készülő szakember például világosan láthatja, elegendő hely van-e a beültetendő műgyökér számára mind a három dimenzióban avagy sem. Ami a panorámafelvételen megfelelő mennyiségű és minőségű csontszövetnek tűnik, arról a 3 dimenziós felvétel kimutathatja, hogy adott esetben a csont vastagsága nem elegendő a biztonságos beültetéshez. Ez csupán egy példa a sok közül arra, miért kérnek a szakemberek egyre gyakrabban CBCT felvételt a kezelések előtt vagy közben.

Milyen esetekben lehet szüksége egy 3 dimenziós CBCT felvételre?

Ezt minden esetben a kezelőorvosa kéri, jellemzően a komolyabb beavatkozások előtt. Egy implantációnál, csontpótló műtétnél, egyéb szájsebészeti beavatkozásoknál a specialistának a csontszövet állapotáról mindent tudnia kell, amit csak lehet, mert ezek az információk befolyásolhatják a műtét – és ezáltal a kezelés – sikerességét.

Miért nem elegendő panorámafelvételt készíttetni?

A panorámafelvétel nagyon sok esetben elegendő információval szolgál az adott kezeléshez. Ám a panorámaröntgen a berendezés gyártójától függően a kép különböző pontjain más-más arányban torzít. Az elemzést nehezítő további körülmény, hogy a detektor és a sugárforrás között található anatómiai képletek rávetülnek a képre, ezáltal bizonyos részletek nem is láthatók. CBCT ezzel szemben pontosan 1:1 arányú felvételt készít, és kiküszöböli a rávetülési problémát. Még egy jó hír a pácienseknek: a panorámafelvétel közben állniuk kell, míg a CBCT felvétel kényelmes ülőpozícióban történik.

A CBCT a medical CT-nél is jobb megoldást jelent?

A hagyományos orvosi CT-berendezésektől a páciensek elsősorban a sugárterhelés miatt idegenkednek. A CBCT esetén megnyugtató lehet számukra az a tény, hogy CBCT felvétel elkészítése közben a medical CT sugárterhelésének alig 1%-a éri a pácienst. A CBCT 10-40 másodperc alatt készíti el a felvételt (a hagyományos készülékkel ez hosszú perceket venne igénybe), mégpedig úgy, hogy nem exponál folyamatosan, hanem csak bizonyos szögeknél értékel – ez az oka annak, hogy a sugárterhelés összehasonlíthatatlanul alacsonyabb a hagyományos CT használatával szemben.